Smaki Jordanii

W Jordanii posiłek składa się najczęściej z przystawki, dania głównego i deseru. 

Przystawką najczęściej są paszteciki, pasty, hummus (pasta z ciecierzycy) lub sałatki. Po pysznym mezze (bo tak nazywa się tam przystawki) pora na danie główne, które może być mięsne lub bezmięsne. Jada się wtedy kofte (grillowane, mięsne kiełbaski) czy tradycyjny mansaf (ryż podawany na chlebku wraz z jagnięciną lub kurczakiem polanym śmietanom).Bez deseru i kawy nie można byłoby się obejść. Baklawa to najsłynniejsza słodkość, ale oprócz tego spróbować warto ciasta zwanego mushabak polanego słodkim syropem. Dzięki takiej różnorodności każdy znajdzie coś dla siebie i wróci z Jordanii nie tylko z bagażem pełnym niesamowitych wspomnień, ale i podniebieniami będącymi niejednokrotnie w przysłowiowym siódmym niebie.

Chcesz spróbować specjałów jordańskiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Jordanii biura podróży Czajka Travel: