Petra – tego nie można przegapić podróżując po Jordanii

Jordania to jeden z krajów Bliskiego Wschodu. Kraj orientalny, nieco tajemniczy, pełen zabytków pochodzących sprzed tysięcy lat. Jedną z „perełek” tego kraju jest z pewnością wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO Petra – miasto Nabatejczyków wykute w skale już ponad 2 tysiące lat temu. Już samo jego położenie zachwyca, bo leży ono na szlaku karawanowym pomiędzy dwoma morzami: Czarnym i Czerwonym. Drogę do Petry pokonuje się wąskim wąwozem Siq, gdzie już na ścianach podziwiać można zachwycające płaskorzeźby. Ale kiedy już opuścimy wąwóz naszym oczom ukaże się wspaniałe, wykute w skale miasto (gwarantujemy, że ten widok pozostaje w pamięci na bardzo długo!). Wspaniałe skarbce, katakumby królewskie, pomniki, grobowce, Rzymski Teatr i Wielka Świątynia zachwycają tak bardzo, że chce się w Petrze zostać najdłużej jak tylko to możliwe.

Chcesz zobaczyć słynne, wykute w skale miasto Petra? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Jordanii biura podróży Czajka Travel:

Smaki Jordanii

W Jordanii posiłek składa się najczęściej z przystawki, dania głównego i deseru. 

Przystawką najczęściej są paszteciki, pasty, hummus (pasta z ciecierzycy) lub sałatki. Po pysznym mezze (bo tak nazywa się tam przystawki) pora na danie główne, które może być mięsne lub bezmięsne. Jada się wtedy kofte (grillowane, mięsne kiełbaski) czy tradycyjny mansaf (ryż podawany na chlebku wraz z jagnięciną lub kurczakiem polanym śmietanom).Bez deseru i kawy nie można byłoby się obejść. Baklawa to najsłynniejsza słodkość, ale oprócz tego spróbować warto ciasta zwanego mushabak polanego słodkim syropem. Dzięki takiej różnorodności każdy znajdzie coś dla siebie i wróci z Jordanii nie tylko z bagażem pełnym niesamowitych wspomnień, ale i podniebieniami będącymi niejednokrotnie w przysłowiowym siódmym niebie.

Chcesz spróbować specjałów jordańskiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Jordanii biura podróży Czajka Travel: