Uzbekistan – czym zachwyca uzbecka kuchnia?

Jednym ze sposobów poznania kraju w którym jesteśmy jest poznawanie go poprzez lokalne specjały i kuchnię. Podróżując po Uzbekistanie zdecydowanie warto zasmakować w tradycyjnych przysmakach, bo są one wyśmienite. Najbardziej popularnym, znanym na całym świecie uzbeckim daniem jest płow (przez niektórych nazywany tez pilawem). Nie jest to potrawa trudna do przygotowania (najczęściej składa się z ryżu, mięsa i warzyw), ale tradycyjne przyprawy nadają jej takiego smaku, którego nie sposób podrobić. Wariacji na temat płowa jest mnóstwo, ponieważ można go przygotować też bez mięsa lub z owocami morza, skąd każdy znajdzie taki rodzaj tego dania, który najbardziej mu odpowiada. W Uzbekistanie jada się też pierożki – manty lub samsy.

Na stołach królują też szaszłyki, a Ci którzy lubią makaron powinni koniecznie spróbować potrawy zwanej lagman. Po jedzeniu przychodzi czas na odpoczynek (często w Uzbekistanie w restauracjach siedzi się na matach, na których można odpocząć po posiłku) i delektowanie się tradycyjną, pachnącą orientalnie herbatą.

Chcesz spróbować specjałów uzbeckiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Uzbekistanu biura podróży Czajka Travel: